Vaniljekranse

Vi er jo en familie, der bare elsker vanilje! Og vaniljekranse er derfor også en af vores absolut yndlinge blandt julens mange gode småkager.

Vi har brugt  denne opskrift i efterhånden mange år, da vi synes den er helt perfekt. Det er Markus Grigos opskrift vi bruger, og vi er vilde med, at den er så nem at arbejde med. Den er super velsmagende, og når smør og sukker karameliserer sammen med en af vores Raiatea Tahitivaniljestænger, som i forvejen har lækre, cremede karamelnoter, så sker der noget magisk – og så smager det simpelthen bare vidunderligt fantastisk!

DSC_1846

Ca. 60 stk.

250 g sigtet mel

175 g stuetempereret smør

1/2 tsk hjortetaksalt

125 g sukker

1/2 Raiatea vaniljestang

30 g smuttede mandler

1/2 æg (ca. 25g)

Start med at smuldre smørret ud i melet. Blend mandlerne godt indtil de nærmest er blevet til mel, bland det med hjortetaksalt, og hæl det i skålen med smør og mel.  Skær en Raiatea stang over på midten, flæk den halvdel du skal bruge og skrab nænsomt kornene ud. Bland først kornene med en smule af sukkeret og kom herefter al sukker samt vanilje i skålen til de andre ting. Bland ingredienserne sammen og saml dejen med et halvt sammenpisket æg. Ælt dejen let sammen.

Dejen ligges på køl pakket ind i køkkenfilm i et par timer, og køres derefter igennem en kødmaskine med stjerneformet hulplade. Dejen kan også sprøjtes ud med en stofsprøjtepose med stjernetyl; tilsæt da ca. 10 gram ekstra æg til dejen, så den bliver mere lind. Her er det nemmere at køre den på maskine.

Lav kranse på ca. 5 cm og bag vaniljekransene ved 200 grader i ca. 6-8 minutter, eller indtil de er let gyldne. Køl kagerne af på en rist, og læg dem først på dåse, når de er helt afkølede, så de ikke bliver bløde i dåsen.

Tip: Et gammelt tip til at holde småkager sprøde i lang tid i kagedåsen, er at lægge et par sukkerknalder ned i dåsen.

Den anden halvdel af Raiatea stangen kan stilles i et glas med en smule rom eller cognac i bunden, så holder den sig fint til man skal bruge den. Stil den med den skårede ende opad.

DSC_1903 DSC_1895.JPG

Opskriften er fra: Markus Grigos Kager, Politikens Bøger 2004

Pictures by: God Vanilje ©

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s